Van analoog naar digitaal

20-12-2018

We horen het steeds vaker: wat is een IP-camera en wat maakt het anders? Een IP-camera is te vergelijken met een webcam. Beelden worden omgezet naar data en vervolgens via het internet verzonden naar gekozen doelen. Dit biedt meer perspectieven. Het is mogelijk om de beelden wereldwijd te bekijken, de software heeft bepaalde herkenningsfunctionaliteit en kan meldingen geven.

Lees meer

Doordat de beelden worden omgezet naar data, kan dit ook worden verstuurd naar bijvoorbeeld een meldkamer. In het verleden waren er grote servers voor nodig om de beelden op te slaan. Door het omzetten van beeld naar data kan de opslag ook veilig online in de Cloud worden gezet. Oftewel, een unieke oplossing, waar geen grote investeringen voor nodig zijn.

air-atmosphere-beautiful-531972.jpg

Er zijn meerdere vormen en soorten IP-camera’s te koop. Er zijn bijvoorbeeld lenzen met een grote kijkhoek of die op afstand bestuurbaar zijn. Een ander groot verschil tussen IP-camera’s en analoge beveiligingscamera's is het feit dat zij naast het streamen van beelden via internet ook beschikken over een chip waar geavanceerde software op gezet kan worden. Er zijn IP-camera’s die voor het menselijk oog onzichtbaar infrarood- en ultravioletlicht omzetten in beeld. Als het donker wordt, schakelt de camera automatisch over en blijven de (zwart-wit) beelden scherp.

Door een chip en de juiste software in de IP-camera is het mogelijk om beweging te detecteren. Zo kan er precies worden gemeten of een persoon in het een specifiek gebied komt. Hierna kan er een alarm afgaan of een andere opvolging worden geprogrammeerd. Zo wordt de camera een actief onderdeel van de beveiliging. In het verleden was er slechts achteraf of live met personen controle mogelijk.  

computer-desktop-developer-113850.jpg

Voor het detecteren van warmte wordt steeds vaker gekozen voor een thermische IP-camera. Het voordeel hiervan is dat licht niet aanwezig hoeft te zijn. De warmte van een persoon is hier al voldoende om te detecteren. Beelden van thermische camera’s hebben weliswaar niet zoveel detail als reguliere videobeelden van een kleurencamera, toch zijn de beelden bij uitstek geschikt voor buitenbeveiliging. Doordat er puur op warmte wordt gelet zijn er veel minder foutmeldingen dan camera’s die bijvoorbeeld alleen op beeld monitoren.

Kortom, ieder terrein, een eigen oplossing

Ik kom graag in contact

Auteur: Axel Schutte